Trisport Pharma - Innovative supplements for sports

View the site in English

Oxi Vital

Oxi Vital - Trisport PharmaOXI-VITAL
• Oxi Vital is één van de meest uitgebreide combinaties van antioxidanten en voorziet in alle antioxidatieve behoeften van het lichaam.
• Speciaal voor sporters is CoQ10 en alfa-liponzuur toegevoegd. CoQ10 is de limiterende factor (zwakste schakel) in de snelheid van de energieproductie in de mitochondriën. De hartspier en skeletspieren zijn het gevoeligst voor een CoQ10-tekort.
• Alfa-liponzuur speelt o.a. een belangrijke rol bij de suikerverbranding in onze cellen voor energieproductie. Alfa-liponzuur is een sterke antioxidant en is in staat andere antioxidanten te recycleren zodat ze langer hun beschermende werking kunnen uitoefenen.

 • IJzer roest, boter wordt ranzig en een appel wordt bruin. Al deze “scheikundige” processen worden aangeduid met de verzamelnaam “oxidatie”. Zuurstof speelt in deze oxidatiereacties een belangrijke rol.
  • Ook in ons lichaam vinden er verschillende oxidatiereacties plaats, waardoor er vrije radicalen gevormd worden die schade kunnen veroorzaken aan eiwit-,vet- en DNA-moleculen..
  • De vorming van deze vrije radicalen is nochtans een normaal biologisch proces in ons lichaam. Zij kunnen zelfs een belangrijke fysiologische rol vervullen zoals ons verdedigen tegen bacteriën.
  • Antioxidanten zijn verbindingen die de vrije radicalen onschadelijk kunnen maken.
  • Een probleem is er als het evenwicht tussen de vorming van vrije radicalen en de antioxidantverdediging verstoord is, men spreekt dan van oxidatieve stress.
  • Zo’n sterk verhoogde druk door vrije-radicalen vinden we o.a.
  bij stress, ziekte, milieuvervuiling, enz.
  • Ook bij zware fysieke inspanning komen meer vrije radicalen vrij,
  als gevolg van het verhoogde zuurstofverbruik in de mitochondriën.
  • Ons lichaam wapent zich op twee manieren tegen deze vrije radicalen. Allereerst zijn er de antioxidant-enzymen, waar mineralen als selenium, zink, mangaan en koper voor nodig zijn. Een tweede bescherming vormen de antioxidant-vitaminen die we via onze voeding binnenkrijgen, zoals bijvoorbeeld vitamine E, vitamine C en beta-caroteen( = voedings-antioxidanten). Aangezien deze voedings-anti-oxidanten bij het onschadelijk maken van vrije-radicalen zelf verloren gaan, kunnen deze per molecule slechts één à twee van deze schadelijke deeltjes inactiveren. Dit is ook de reden waarom suppletie met een anti-oxidant-complex de voorkeur geniet boven toediening van één enkele antioxidant. (ref.18) Zoveel mogelijk verschillende antioxidanten kunnen de antioxidant-cascade optimaliseren, wat betekent dat geoxideerde, beschadigde, antioxidanten terug worden hersteld in hun antioxidant-functie (vb. vit E kan hersteld worden door vit.C en vit.C kan op zijn beurt hersteld worden door glutation,enz.).
  • Best geef je een antioxidant-complex in een fysiologische dosis, want meer betekent niet altijd beter. Integendeel, hoge dosissen antioxidanten kunnen zich gaan gedragen als een pro-oxidant i.p.v. een anti-oxidant. De twee voorbeelden hiernaast tonen aan dat meer niet altijd beter betekent.

Ingrediëntenlijst per capsule
(vegetarische capsule)

Nederlandse benaming Hoeveelheid
Ascorbinezuur 100 mg
Zinkbisglycinaat (15%) 79,8 mg (15mg Zn)
Citrus Bioflavonoïdes (60%)
(Zie opmerking 1)
50 mg
L-Cysteïne HCl 50 mg
N-Acetyl-L-Cysteïne 50 mg
Co-Enzym Q10 50 mg
L-Glutation 25 mg
Alfa Liponzuur 25 mg
D-Alfatocoferyl acetaat(50%) 20 mg( = 10mg Vit E)
Druivenpitextract 15 mg
L-seleno-methionine (5000 mcg/g) 13,2 mg (66 mcg Se)
Hesperidine(95%) 6 mg
Dunaliella salina(10% betacaroteen) 4,8 mg (0,48mg betacaroteen)
Rutine 4 mg

 

Verpakking: Doosjes met 60 capsules. Posologie: 1 capsule per dag, voor training of wedstrijd.

Voorbeeld 1:
Dr. J. Limpens en haar team van het universitair medisch centrum in
Rotterdam, hebben lycopeen + vit E getest bij muizen om te kijken of deze combinatie de groei van prostaattumoren afremt. “Een lage dosis lycopeen en vitamine E bleek het meest effectief wat eens te meer een mooi bewijs is, dat meer niet noodzakelijk beter is”, aldus dr. Limpens.

Voorbeeld 2:
Meerdere triatleten die deelnamen aan de Ironman in Hawaï kregen de laatste twee maanden voor de wedstrijd 800 IU vitamine E of placebo. De groep die placebo kreeg had minder schade door vrije radicalen dan de groep die de 800 IU vitamine E nam. (ref.20)